Arise Handball Club
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

有咩三國問題, 即管問

4 posters

向下

有咩三國問題, 即管問 Empty 有咩三國問題, 即管問

發表  黃偉昌 周一 9月 28, 2009 11:45 pm

我會即管答 Cool

黃偉昌

文章數 : 556
注冊日期 : 2008-09-16

回頂端 向下

有咩三國問題, 即管問 Empty 回復: 有咩三國問題, 即管問

發表  袁煒燊 周二 9月 29, 2009 9:35 am

黃偉昌 寫到:我會即管答 Cool
左慈係咪真係識幻術??
仲有個咩南華老仙係咩料??
袁煒燊
袁煒燊

文章數 : 727
注冊日期 : 2008-09-17

回頂端 向下

有咩三國問題, 即管問 Empty 回復: 有咩三國問題, 即管問

發表  黃偉昌 周二 9月 29, 2009 9:25 pm

袁煒燊 寫到:
黃偉昌 寫到:我會即管答 Cool
左慈係咪真係識幻術??
仲有個咩南華老仙係咩料??

左慈 : 係三國演義入面, 羅貫中將佢描寫為一名無所不能既仙人
能夠一年不食, 也能日食千羊....更可以隔空取物 Cool
當然有大部份都只係為左增加本書既可觀性而老作, 不過佢實際上只係一個道士.... Laughing Laughing

南華老仙 : 係三國演義上, 記載南華老仙只係區區數字....
當年張角係一個落第秀才, 入山採藥巧遇南華老仙, 得到老仙授得太平要術
能夠呼風喚雨, 從而發生黃巾之亂, 揭起農民革命 Cool

正史係並無記載任何關於南華老仙既事蹟

黃偉昌

回頂端 向下

發表  shakypoony 周二 10月 20, 2009 2:39 am

我想問
全書最撚好打個個係邊個
一定要最好打個個

全書最撚聰明係邊個
全書最撚on9 又係邊個..
書中有咩靚女.?

shakypoony

文章數 : 151
注冊日期 : 2008-10-17

回頂端 向下

發表  11wolf 周二 10月 20, 2009 4:44 am

shakypoony 寫到:我想問
全書最撚好打個個係邊個
一定要最好打個個

全書最撚聰明係邊個
書中有咩靚女.?

邊個情節最甜??
11wolf
11wolf

文章數 : 1128

回頂端 向下

發表  黃偉昌 周日 10月 25, 2009 1:35 am

shakypoony 寫到:我想問
全書最撚好打個個係邊個
一定要最好打個個

全書最撚聰明係邊個
書中有咩靚女.?

因為後漢至晉初呢個時期...都有成一百幾十年
出現過好多打得既人, 而有D係無交過手, 呢個問題其實幾難答
不過當然, 可以係字裡行間睇出其實羅貫中對呂布真係好推崇

以下係呂布虎牢關出戰時, 作者對呂布既描寫

頭戴三叉束髮紫金冠,體掛西川紅錦百花袍,身披獸面吞頭連環鎧,腰系勒甲玲瓏獅蠻帶,弓箭隨身,手持晝戟,坐下嘶風赤兔馬;
果然是人中呂布,馬中赤兔

足足用左五十幾個字黎形容佢, 成本書入面無人夠佢多

最撚聰明, 我首推賈詡
雖然係演義入面, 佢形象無孔明, 郭嘉, 周瑜咁鮮明
不過佢懂得明哲保身, 係三國依個亂世能夠壽終正寢
係一種莫大既智慧

最撚on9.......夏侯傑
係長坂坡俾張飛大喝一聲, 就死左果位人兄 clown

黃偉昌

回頂端 向下

發表  11wolf 周日 10月 25, 2009 3:54 am

夏侯仔係咪有先天性心臟病??
11wolf
11wolf

文章數 : 1128

回頂端 向下

回頂端

這個論壇的權限:
無法 在這個版面回復文章